DUO BORNKAMP-JANSSEN

Debussy en Ravel: een muzikaal jubileum

Arno Bornkamp: sopraan-, alt-, bariton- en schuifsaxofoon
Ivo Janssen: piano

Claude Debussy (1862-1918) en Maurice Ravel (1875-1937) waren de belangrijkste componisten in Frankrijk rond de vorige eeuwwisseling. In 2012 is Debussy 150 jaar geleden geboren en Ravel 75 jaar geleden gestorven. Genoeg reden om beiden in één programma in het zonnetje te zetten. Hun muziek (vooral die van Debussy) wordt 'Impressionistisch' genoemd. Dat wil echter niet zeggen, dat hun muziek vaag is en geen structuur heeft. Wel hoort men een veelheid van muzikale kleuren en halftinten, die vergelijkbaar is met de beeldtaal die enige decennia daarvoor in de Impressionistische schilderkunst werd ontwikkeld. Bovendien waren beide componisten meesters in het 'tekenen' van een evocatieve atmosfeer. In de versie voor saxofoons en piano werpen Bornkamp en Janssen een nieuw licht op de composities van Debussy en Ravel (die overigens beiden de saxofoon goed kenden en meermaals hebben gebruikt in orkestwerken).

Programma:

Claude Debussy

Prélude à l'Après-midi d'un Faune (1893)voor sopraansaxofoon en piano (arr. Samazeuilh/Bornkamp)

Maurice Ravel

Ma Mère l'Oye (1908) voor sopraansaxofoon en piano (arr. Christoph Enzel)

Claude Debussy

Six Epigraphes Antiques (1902) voor altsaxofoon en piano (arr. K.-I. Isoda)

Maurice Ravel

Suite uit L'enfant et les Sortilèges' (1925) voor sopraan-, alt-, bariton-, en schuifsaxofoon (samenstelling Wijnand van Klaveren)

Maurice Ravel

Pavane pour une Infante Défunte (1899) voor sopraansaxofoon en piano (arr. Bornkamp-Janssen)

Claude Debussy

Première Rapsodie (1909) voor sopraansaxofoon en piano


Ter gelegenheid van dit programma presenteert het Duo Bornkamp-Janssen 2 nieuwe CD's met muziek van resp. Debussy en Ravel.

Boekingen via: Effacta
guido@effacta.nl of bel met 023-532 46 90